Kunststof producten na spuitgieten Vaak moeten er verschillende patronen of teksten op het oppervlak worden gedrukt. Dit vraagt om het gebruik van verschillende druktechnieken voor de oppervlaktebehandeling van de onderdelen. Veelgebruikte druktechnieken zijn zeefdrukken, tampondrukken, belettering en lasergraveren. Vandaag duiken we in de geheimen van zeefdrukken.
Zeefdrukken is een relatief eenvoudige techniek en daarom de meest gebruikte oppervlaktebehandelingstechniek voor kunststof onderdelen. Sommige spuitgietfabrieken Deze oppervlaktebehandeling zelf uitvoeren, en FirstMold is een van hen.
Wat is kunststof zeefdrukken
Zeefdrukken is de afkorting van "zeefdrukken". De zeefdruktechniek maakt gebruik van een gaaszeef om inkt over te brengen op een ondergrond (stof, papier, plastic of metaal), op specifieke plaatsen om het gewenste ontwerp of patroon te creëren.
Zeefdrukken is een oude maar veel toegepaste drukmethode. Afhankelijk van het materiaal van het bedrukte voorwerp kan het oppervlaktebehandelingen uitvoeren op stof, kunststof, metaal, keramiek, glas, loterij, reclamebord, roestvrijstalen producten, houtblok, lakwerk, enz.
Kunststof zeefdruk
Zeefdrukken op kunststof onderdelen is een van de secundaire bewerkingsprocessen voor kunststof producten. Er zijn verschillende soorten kunststof producten, maar wat de drukmethoden betreft, wordt vlakke zeefdruk gebruikt voor platen en vlakke oppervlakken; zeefdruk op gebogen oppervlakken wordt gebruikt voor gebogen oppervlakken die kunnen worden afgevlakt; en indirecte zeefdruk wordt gebruikt voor onregelmatige producten. Door de verschillen in hars, additieven en vormmethoden van kunststof producten zijn er aanzienlijke verschillen in hun oppervlakte-eigenschappen, vooral wat betreft gladheid, polariteit en statische elektriciteit.
Kenmerken
Deze technologie heeft vele kenmerken, waarvan het aanpassingsvermogen de meest fundamentele is. Ze kan worden afgedrukt op substraten van verschillende materialen en oppervlaktevormen zonder beperkt te worden door de grootte van het afdrukgebied. Daarom wordt het ook wel de universele printmethode genoemd.
Het toepassingsgebied van kunststof zeefdruk:
1. ABS-kunststof: ABS-kunststof, een technische kunststof, is op grote schaal gebruikt in verschillende gebieden van de nationale economie, waaronder producten zoals televisies, rekenmachines, enz.
2. Buitenoppervlakken van kunststof onderdelen in elektronische producten: Elektronische producten, met name digitale camera's, MP4-spelers, televisies, enz. stellen hoge eisen aan het uiterlijk. De ontwikkeling van kunststof zeefdruk heeft de decoratie van elektronische producten vergemakkelijkt.
3. Plastic etiketten: De laatste jaren is er een snelle ontwikkeling in de decoratie van plastic labels en grafische teksten op plastic onderdelen na het gieten.
4. Zachte en harde plastic onderdelen.
5. Instrumentenpanelen.
6. Gekleurde polyester labels.
Vergelijking met andere drukprocessen
Vergeleken met andere processen heeft zeefdrukken de volgende kenmerken:
Kosteneffectief en snelle resultaten:
Zeefdrukken kan gemechaniseerd of handmatig gebeuren, met investeringen die variëren van een paar duizend yuan voor individuele handmatige productie tot tientallen miljoenen voor het bouwen van een moderne zeefdrukfabriek. Deze methode vereist lagere apparatuur- en materiaalkosten in vergelijking met andere drukmethoden. Bovendien zijn het maken van de platen en het drukproces eenvoudiger.
Aanpasbaarheid aan onregelmatige ondergronden:
Zeefdrukken is flexibel; het kan niet alleen worden toegepast op vlakke oppervlakken, maar ook op gebogen, bolvormige of ongelijk gevormde voorwerpen. Het kan op verschillende materialen drukken, zoals glaswerk, plastic, flessen, lakwerk en hout, die niet bedrukt kunnen worden met offset-, reliëf- of diepdrukmethoden.
Sterke hechting en goede inktdekking:
Door de eigenschappen van zeefdrukken hecht de inkt zich direct aan het substraat door het gaas heen. Afhankelijk van de vereisten van het substraat kunnen verschillende inkten, coatings, pigmenten of pasta's worden gebruikt voor het bedrukken. Andere drukmethoden worden beperkt door de fijne deeltjesgrootte van pigmenten in inkt.
Dikke inktlagen en sterke driedimensionale effecten:
Van de vier belangrijkste drukmethoden produceert zeefdrukken dikkere inktlagen, wat resulteert in rijke texturen en sterke driedimensionale effecten. De inktlaagdikte bij zeefdrukken kan oplopen tot 60 micrometer, vergeleken met 1,6 micrometer bij offset, ongeveer 5 micrometer bij reliëfdruk en ongeveer 12,8 micrometer bij diepdruk. Zeefdrukken met dikke film kan inktlaagdiktes van ongeveer 1 millimeter bereiken.
Sterke lichtbestendigheid en goede kleurweergave:
In termen van maximale dichtheidswaarden gemeten na het drukken van zwarte inkt op koperplaatpapier, kan zeefdrukken een bereik bereiken tot 2,0, waarmee offset (1,4), reliëfdruk (1,6) en diepdruk (1,8) worden overtroffen. In termen van kleurweergave overtreffen de textuur en kleur van zeefdrukken, zelfs voor lichtgekleurde afdrukken, die van offsetdrukken ruimschoots.
Breed scala aan bedrukbare materialen:
Zeefdrukken kan worden toegepast op verschillende materialen, waaronder papier, karton, hout, metaal, textiel, kunststof, kurk, leer, bont, keramiek, glas, transferpapier en combinaties daarvan. Daarom wordt zeefdrukken, naast industrieel printen, veel gebruikt in de verfindustrie, kleding, bewegwijzering, radio, elektronica, keramiek en verpakkingsindustrie.
Mogelijkheid om grote formaten af te drukken:
Terwijl offset, reliëfdruk, diepdruk en flexografie beperkt zijn door het formaat van het drukwerk, kan zeefdruk grootformaat drukwerk aan. Vooral door de snelle groei van de reclamemarkt is zeefdruk buitenreclame steeds prominenter geworden. Momenteel kan het grootste formaat voor gezeefdrukte buitenreclame 2,2 x 3,8 meter en 2,2 x 4 meter bereiken.
Ontwerpvereisten voor spuitgegoten onderdelen:
Complex ontwerp: Bekijk goed hoe ingewikkeld en gedetailleerd je ontwerp is voor de spuitgietonderdelen die je wilt zeefdrukken. Als het complex is, heb je misschien duurdere printtechnieken of supernauwkeurige apparatuur nodig.
Grootte en plaatsing: Zoek uit hoe groot je ontwerp is en waar het op de gegoten onderdelen moet komen. Denk na over de afmetingen van het afdrukgebied en zorg ervoor dat je zeefdrukapparatuur de grootte aankan die je nodig hebt.
Overwegingen over kleur: Kijk hoeveel kleuren je ontwerp heeft. Als het veel kleuren heeft, heb je misschien apparatuur nodig met meerdere stations of koppen om ervoor te zorgen dat de kleuren perfect op elkaar aansluiten.
Compatibiliteit artwork: Zorg ervoor dat je artwork of ontwerpbestanden een formaat hebben dat goed werkt voor zeefdruk.
Inkt selecteren: Kies de juiste inkt op basis van het materiaal waarvan je spuitgegoten onderdelen zijn gemaakt. Er zijn verschillende inkten voor het printen op kunststof, metaal en andere materialen. Zorg ervoor dat de inkt en het materiaal goed samengaan.
Duurzaamheid en weerstand: Bedenk hoe stevig je drukontwerp moet zijn, vooral als de spuitgegoten onderdelen te maken krijgen met ruwe omgevingen of veel slijtage. Kies inkten en printmethodes die alles aankunnen waar de onderdelen mee te maken krijgen.
Productaanvaardingsnormen voor zeefdruk
Als ontwerper van kunststof producten heb je je ontwerp naar de spuitgietfabrieken gestuurd voor producten. Je zou zeker de referentienormen voor kwaliteitsinspectie voor zeefdrukverwerking van kunststof producten willen kennen om een basis te hebben voor de dagelijkse communicatie met fabrikanten. Omdat de normen per bedrijf verschillen, kunnen we je alleen een paar ideeën aanreiken:
I. Omgeving voor het inspecteren van zeefdrukartikelen
- Verlichtingssterkte: 200-300LX (gelijk aan een 40W fluorescentielamp op een afstand van 750MM)
- Het te inspecteren product moet zich gedurende ongeveer 10 seconden ongeveer in een hoek van 45° ten opzichte van de gezichtslijn van de inspecteur bevinden (zoals aangegeven in het diagram).
- Afstand tussen de zichtlijn van de inspecteur en het oppervlak van het te inspecteren product:
- Klasse A-oppervlak (direct zichtbaar buitenoppervlak): 400MM
- Klasse B-oppervlak (minder duidelijk extern): 500MM
- Klasse C-oppervlak (moeilijk waarneembare interne en externe oppervlakken): 800MM
II. Veel voorkomende defecten in zeefdrukartikelen
- Vreemde voorwerpen: Stof, puntvormige of draadvormige vreemde voorwerpen die zich na het zeefdrukken aan de coating hechten.
- Belichting: Onderdruk door te dunne applicatie.
- Ontbrekende afdruk: Vereist zeefdrukgebied niet afgedrukt.
- Wazige/ononderbroken lijnen: Slecht zeefdrukken wat resulteert in ongelijke dikte, wazige afbeeldingen en gedeeltelijk losgekoppelde lijnen.
- Ongelijke zeefdrukdikte: Als gevolg van onjuiste zeefdrukbewerking, wat resulteert in ongelijke dikte van punten, lijnen of patronen.
- Scheefstand: Als gevolg van een onnauwkeurige zeefdrukpositie, wat resulteert in een verschoven afdruk.
- Slechte hechting: Onvoldoende hechting van de zeefdrukcoating, die kan worden verwijderd met 3M-tape.
- Gaatjes: Speldeprikachtige kleine gaatjes zichtbaar op het oppervlak van de coating.
- Krassen/Schade: Veroorzaakt door onvoldoende bescherming na het zeefdrukken.
- Vreemde kleuren/vlekken: Niet-zeefdrukkleuren die zich aan het zeefdrukoppervlak hechten.
- Kleurverschil: Kleurafwijking vergeleken met het standaard kleurenbord.
III. Testmethoden voor betrouwbaarheid van zeefdruk
FirstMold biedt de volgende 15 testmethodes, die elke gebruiker van spuitgietproducten kan selecteren volgens de behoeften van zijn bedrijf.
1. Opslagtest bij hoge temperatuur
- Opslagtemperatuur: +66°C
- Duur: 48 uur
- Acceptatiecriteria: Na verwijdering uit de opslagruimte mag het bedrukte oppervlak geen rimpels, bubbels, scheuren of afschilfering vertonen en geen significante verandering in kleur of glans na 2 uur bij kamertemperatuur.
2. Test bij lage temperatuur
- Opslagtemperatuur: -40°C
- Duur: 48 uur
- Acceptatiecriteria: Vergelijkbaar met de hoge temperatuur opslagtest.
3. Opslagtest bij hoge temperatuur en hoge vochtigheid
- Temperatuur/Vochtigheid: +66°C/85%
- Duur: 96 uur
- Acceptatiecriteria: Vergelijkbaar met de hoge temperatuur opslagtest.
4. Thermische schoktest
- Opslagtemperatuur: -40°C/+66°C
- Beschrijving van de cyclus: Eén cyclus bestaat uit een temperatuurverandering van -40°C tot +66°C binnen maximaal 5 minuten, voor in totaal 12 cycli.
- Acceptatiecriteria: Na de test mogen de onderdelen en bedrukte oppervlakken geen rimpels, bubbels, scheuren of afschilfering vertonen en geen significante verandering in kleur of glans na 2 uur bij kamertemperatuur.
5. Zeefdruk/Padruk Hechtingstest
- Doel: De hechting van zeefdrukinkt beoordelen.
- Gereedschap: 3M600 heldere tape of transparante tape met een kleefkracht groter dan 5,3N/18mm.
- Methode: Breng de 3M600 transparante tape aan op de afgedrukte lettertypes of patronen op het testmonster, druk met de hand aan om ervoor te zorgen dat de tape goed hecht, verwijder de tape vervolgens in een hoek van 90 graden ten opzichte van het testoppervlak en herhaal dit drie keer op hetzelfde gebied.
- Aanvaardingscriteria: Visuele inspectie van het oppervlak moet duidelijke en te onderscheiden lettertypes of patronen laten zien, zonder afbladdering.
6. Wrijvingstest
- Doel: De hechting van verf op het oppervlak en zeef-/padbedrukte inkt evalueren.
- Uitrusting: Gum.
- Methode: Zet het monster vast en oefen een verticale kracht uit van 500 G over een 15 mm lange heen-en-weerbeweging, waarbij elke ronde als één cyclus wordt geteld, voor een totaal van 50 ononderbroken cycli op de op het scherm/pad gedrukte lettertypen of patronen.
- Aanvaardingscriteria: Visuele inspectie van het oppervlak moet aantonen dat er geen slijtage is aan het basismateriaal, met duidelijke en onderscheidbare zeefdrukpatronen of lettertypes.
7. Weerstandstest oplosmiddelen
- Isopropylalcoholtest: Breng 1 ml isopropylalcoholoplossing aan op het spuitgecoate of gezeefdrukte oppervlak van het monster. Veeg na 10 minuten de alcoholoplossing af met een witte doek.
- Alcoholbestendigheidstest: Maak een wattenstaafje of witte doek nat met 99% alcoholoplossing en wrijf vervolgens 20 keer heen en weer op dezelfde plek op de afgedrukte lettertypen en patronen van het monster met 1 kg druk en een snelheid van één heen-en-weergaande beweging per seconde.
- Acceptatiecriteria: Na het afvegen moeten de afgedrukte lettertypes of patronen op het oppervlak van het monster duidelijk zichtbaar zijn, zonder verlies van glans of kleurverandering.
8. Duimtest
- Voorwaarden: Meer dan 5 monsters.
- Procedure: Wrijf met een duim met een kracht van 3+0,5/-0KGF 15 keer heen en weer over de afgedrukte afbeelding.
- Acceptatiecriteria: Het geprinte patroon mag geen openingen/breuken/problemen met de hechting van de inkt vertonen, anders wordt het als niet acceptabel beschouwd.
9. 75% Alcoholtest
- Voorwaarden: Meer dan 5 monsters, witte katoenen doek, 75% alcohol en een gewicht van 1,5+0,5/-0KGF.
- Procedure: Bevestig de witte katoenen doek aan de onderkant van het 1,5KGF gewicht, drenk het in alcohol 75% en wrijf dan 30 cycli (ongeveer 15 seconden) heen en weer over het geprinte patroon.
- Acceptatiecriteria: Het geprinte patroon mag geen schilfers, gaten, breuken of slechte inkthechting vertonen. Lichte kleurvervaging is toegestaan, maar het geprinte patroon moet duidelijk blijven en mag niet wazig zijn. Anders wordt het als niet acceptabel beschouwd.
10. 95% Alcoholtest
- Voorwaarden: Meer dan 5 monsters, witte katoenen doek, 95% alcohol en een gewicht van 1,5+0,5/-0KGF.
- Procedure: Vergelijkbaar met de 75% alcoholtest, maar dan met 95% alcohol.
- Acceptatiecriteria: Identiek aan de alcoholtest 75%, die de integriteit en zichtbaarheid van het geprinte patroon verzekert ondanks licht toelaatbare kleurvervaging.
11. 810 Bandtest
- Voorwaarden: Meer dan 5 monsters, 810 tape.
- Procedure: Plak de 810 tape volledig op het gezeefdrukte oppervlak en trek de tape er dan snel af in een hoek van 45 graden. Herhaal dit proces drie keer.
- Acceptatiecriteria: Het gedrukte patroon mag na de tapetest geen gaten of breuken vertonen.
12. 3M600 Tape Test
- Voorwaarden: Meer dan 5 monsters, 3M600 tape.
- Procedure: Breng de 3M600 tape volledig aan op het gezeefdrukte oppervlak en trek het er snel af in een hoek van 45 graden. Deze test wordt één keer gedaan.
- Acceptatiecriteria: Net als bij de 810 tapetest moet het geprinte patroon intact blijven zonder gaten of onderbrekingen.
13. 250 Tape Test
- Voorwaarden: Meer dan 5 monsters, 250 tape.
- Procedure: Vergelijkbaar met de 810 tape-test, waarbij 250 tape wordt gebruikt en het proces drie keer wordt herhaald.
- Acceptatiecriteria: Het bedrukte patroon mag geen gaten of onderbrekingen vertonen, zodat de hechting en duurzaamheid van de zeefdruk gegarandeerd zijn.
14. Benzine wisproef
- Voorwaarden: Meer dan 5 monsters, witte katoenen doek, mengsel van benzine en 75% alcohol (verhouding 1:1) en een gewicht van 1,5+0,5/-0KGF.
- Procedure: Bevestig de witte katoenen doek aan de onderkant van het 1.5KGF gewicht, dompel het in het mengsel van benzine en alcohol en wrijf gedurende 30 cycli (ongeveer 15 seconden) heen en weer over het geprinte patroon.
- Acceptatiecriteria: Het geprinte patroon mag geen schilfers, gaten, breuken of slechte inkthechting vertonen. Kleurvervaging is tot op zekere hoogte toegestaan, maar het patroon moet duidelijk en niet vaag blijven.
15. Hexaan wrijftest
- Voorwaarden: Meer dan 5 monsters, witte katoenen doek, hexaan en een gewicht van 1,5+0,5/-0KGF.
- Procedure: Bevestig het witte katoenen doekje aan de onderkant van het 1,5KGF gewicht, dompel het in hexaan en wrijf 30 cycli (ongeveer 15 seconden) heen en weer over het geprinte patroon.
- Acceptatiecriteria: Vergelijkbaar met de benzinedoekjestest, met de nadruk op de helderheid en hechting van het geprinte patroon ondanks toelaatbare lichte kleurvervaging.
Conclusie
De inhoud van dit artikel over zeefdrukken is vrij uitgebreid en behandelt het concept, de toepassingen, de acceptatienormen, de ontwerpoverwegingen en nog veel meer. Als vrager van spuitgegoten producten of productontwerper moet je wellicht tot op zekere hoogte vertrouwd zijn met deze onderwerpen.
Ik ben Lee Young, een productie-expert bij FirstMold. Als u vragen hebt over zeefdrukken of andere oppervlaktebehandelingsmethoden voor spuitgietproducten, kunt u ons een e-mail sturen op [email protected] voor verdere discussie.